OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

SHITAKE nebo SHIITAKE

Shitake nebo Shiitake, SHI TAKE, shii take, shitake, šítake, šitake, Shiitaké, ši take ... exotická houba s léčivými a preventivními účinky (Lentinula Edodes, Houževnatec Jedlý, též Shitake nebo Shiitake, SHI TAKE, shii take, shitake, šítake, šitake, Shiitaké, ši take ... exotická houba s léčivými a preventivními účinky (Lentinula Edodes, Houževnatec Jedlý, též "shi-take")

Houba Shitaké je původem z Asie, kde má již velmi dlouhou historii a je považována za medicínskou houbu.
Houba shiitake pochází z Japonska, kde se pěstovala už ve 2. století našeho letopočtu.
Její obliba každoročně roste nejen v zemích Dálného východu, ale i v Severní Americe a západní Evropě.

Možná vás překvapí, že shiitake je hned po žampionech nejčastěji pěstovanou houbou a celosvětově zaujímá druhé místo v objemu produkce a spotřeby.

Houba má světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený klobouk, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti centimetrů. Shiitake patří podobně jako hlíva ústřičná mezi dřevokazné houby.

Již z historických pramenů se můžeme dozvědět, že již faraonové oceňovali houby jako delikatesu, staří Řekové věřili, že houby poskytují sílu k boji, staří Římané pohlíželi na houby jako na „jídlo bohů“ a staří Číňané nazývali houby „elixírem života“ pro jejich příznivý vliv na lidské zdraví.

Jedna z takových hub je Shii-take (Lentinula edodes). 

Pro svou lahodnou kořeněnou chuť a výrazné aroma si shii-take vysloužila pojmenování perla mezi houbami.
Houba má především vysokou výživnou hodnotu.

Je hojným a přirozeným zdrojem:

  • vitaminu B1 (thiamin),
  • B2 (riboflavin), B3 (niacin)
  • a vitaminu D
  • Obsahuje také esenciální aminokyseliny
  • Sušené plodnice shii-take mají vysoký obsah draslíku, železa a fosforu


Kromě těchto látek jsou v ní i látky, které z laického hlediska skutečně nejsou podstatné, ale z lékařského jsou právě tyto látky nejcennější.

Málokterý produkt se podrobil tolika testování a výzkumům, jako právě tato houba.

Houby shiitake jsou přímo nabity zdraví prospěšnými látkami a jsou řazeny mezi nejzdravější pokrmy na zemi a jejich pravidelná konzumace je doporučována jako prevence mnohých civilizačních chorob.

Už v 60. letech byl ze shiitake izolován alkaloid eritadenin, který významně

  • snižuje krevní tlak
  • a především velice příznivě ovlivňuje metabolismus tuků.

Studie dokázaly, že houbový eritadenin snižuje hladinu cholesterolu i tehdy, když jsou zároveň podávány látky, které cholesterol přímo zvyšují.
Postupně bylo zjištěno, že shiitake obsahuje polysacharid lentanin, který dokáže:

  • chránit buňky před virovým napadením a před rakovinou (rakovinovou přestavou genetické informace buněk).
  • Lentanin také snižuje nepříjemné vedlejší účinky chemoterapie a radioterapie a zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu (zlepšuje imunitu).

Proto se jeho konzumací podporuje léčba:

  • tuberkulózy,
  • únavového syndromu
  • a infekce HIV.
  • ...a dalších onemocnění souvisejících s imunitou...

Houba dodává sílu a posiluje imunitní systém člověka. Zlepšuje psychický stav a nabudí sexuální sílu u obou pohlavích.

Tím významné objevy teprve začaly...

Extrakty z houby se ve formě doplňků stravy používají k přírodní podpoře léčby mnoha závažných onemocnění a jsou také velice účinné v prevenci a zlepšují celkovou imunitu.

Vynikající výsledky při léčbě jater (cirhóza, hepatitida) a trávicího systému (léčba žaludečních vředů).  Doporučuje se užívat při skleróze, syndromu chronické únavy, cukrovce, snižuje hladinu cholesterolu, je to významný zdroj vitaminů D, má protinádorové, anti-virové účinky a používá se jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny.

Na trhu jsou nejrůznější výtažky, nicméně účinky jsou závislé na způsobu zpracování a používání houby.

Jedním z extraktů z mycelií houby Shiitake je v Japonsku patentovaná látka AHCC®.

 

TOP produkty

Aktuality

Miso

29.5.2016

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Slovo miso znamená doslova „pramen chuti“. MI znamená „chuť“ nebo „koření“, SO znamená „pramen“.

Chalva

28.5.2016

Chalva je nejenom přínosným zdrojem vitamínů a dalších cenných živin, ale také se výborně hodí jako zdravé mlsání do diet. Chalva patří mezi delikatesy, obsahuje mnoho bílkovin, sacharidů i zdravých tuků, což u klasických sladkostí nebývá

Zelený čaj Japan Kukicha 100%

21.5.2016

Úžasný Kukicha čaj je jeden z léčivých japonských čajů. Podporuje obranyschopnost, odkyseluje organismus, detoxikuje tělo, prevence proti rakovině, prevence proti vzniku Diabetu, urychluje ubývání tukové hmoty, snižuje vysoký cholesterol, snižuje hladinu cukru v krvi, odvodňuje a má ještě mnoho jiných léčivých vlastností.

archiv