OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Kus - kus

 

Původně je Kus kus jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Kus kus se rychle zabydlel v Evropě a získal si uznání mnoha labužníků. Sehnat jej můžeme v obchodech se zdravou výživou, ale i v supermarketech, kde je však třeba dávat pozor nejen na kvalitu výroby, zpracování, ale hlavně na zdroj surovin ze kterých byl kus kus vyroben. Ne vše co se v obchodech nabízí pod lákavými slogany, nám také dodá zaručenou kvalitu a užitek.

Dnes je se kus kus nejběžněji vyrábí z tvrdozrnné pšenice, která se zpracovává na droboučké kuličky. Kus kus je velmi výživný, obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor.

Dodá energii, výborně zasytí, i když je lehký. Kuskus je těstovina. Je o něco drobnější než bulgur, který představuje opracovanou a předvařenou pšenici. Na rozdíl od něj se kuskus jednodušeji zpracovává.

Ruční výroba kuskusu představuje v Africe téměř rituál, jednou za čas se sejdou všechny ženy z rodiny a stráví celé odpoledne mícháním obilovin. Pak je zalijí slanou vodou a následně drtí, suší a prosívají tak dlouho, až vykrystalizují kuskusová zrna. Drobné žluté kuličky se pak vaří v páře nad hrncem. Tradiční výroba kuskusu je náročná, a proto se k nám dostává v jakési instantní formě.

 

Příprava kuskusu

Kuskus zalijeme vařící vodou 1 : 2 (kuskus : voda). Promícháme a necháme 10 min. odstát pod pokličkou. Dál pokračujeme podle uvedených receptů, nebo vlastní fantazie, které se meze nekladou.
Kuskus můžeme v podstatě použít všude tam, kde používáme rýži. A stejně tak jako u rýže, nemusíme zůstávat u pokrmů slaných a klidně se vrhněme i do těch sladkých. Kuskus můžeme mít jako hlavní jídlo i jako dezert a celé "vaření" zabere sotva pár minut.

Přejeme vám dobrou chuť a radost z objevování nových možností vaření a zdravého stravování.

TOP produkty

Aktuality

Miso

29.5.2016

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Slovo miso znamená doslova „pramen chuti“. MI znamená „chuť“ nebo „koření“, SO znamená „pramen“.

Chalva

28.5.2016

Chalva je nejenom přínosným zdrojem vitamínů a dalších cenných živin, ale také se výborně hodí jako zdravé mlsání do diet. Chalva patří mezi delikatesy, obsahuje mnoho bílkovin, sacharidů i zdravých tuků, což u klasických sladkostí nebývá

Zelený čaj Japan Kukicha 100%

21.5.2016

Úžasný Kukicha čaj je jeden z léčivých japonských čajů. Podporuje obranyschopnost, odkyseluje organismus, detoxikuje tělo, prevence proti rakovině, prevence proti vzniku Diabetu, urychluje ubývání tukové hmoty, snižuje vysoký cholesterol, snižuje hladinu cukru v krvi, odvodňuje a má ještě mnoho jiných léčivých vlastností.

archiv