OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Ječmen - posiluje nervy, pomáhá játrům, doplňuje minerály

A ječmen, to je pokrm gladiátorů. Ti jedli ječmen proto, aby jim sílily svaly. Ječmen je vysoce výživný a přitom snadno stravitelný.

Dále obsahuje vápník, draslík, vitaminy B a E. Posiluje nervy. Ulevuje při stresu a únavě. Vědci zjistili, že ječmen dokonce obsahuje látky, které potlačují karcinogeny v zažívacím traktu. No a to jistě víte, že ječmen je, jak se říká «dobrý na játra» – látky obsažené v ječné slupce totiž zabraňují syntéze cholesterolu v játrech. Nejlepší je tedy jíst celé zrno. Nechcete-li si hrát na slepice, buď můžete ječmen konzumovat v podobě již zmíněných krup – třeba s česnekem a majoránkou, nebo se poohlédněte po ječných vločkách. Můžete si je přidávat do «müsli» nebo používat jako zavářku do polévky. Vločky stačí jen chvilku máčet nebo kratince povařit.

Zabijačková polévka:  Ne každý může zabíjet prase. Někdo by chtěl, ale nemá ho. Jiný zas nechce jíst živočišné výrobky. Další by chtěl, ale nesmí, protože má zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Přesto byste mohli okusit «zabijačkovou» polévku. Osolíte vodu a dáte do ní vařit několik mrkviček, stroužek česneku nakrájený na kousky a špetku sušené celerové natě. Když jsou mrkvičky poloměkké, přidáte ječné vločky a vše uvaříte doměkka. Přidáte majoránku, pepř, utřený česnek a polévku už jen krátce povaříte. Na talíři přisypete lahůdkové droždí tebi. Kdo chce, může si přidat omastek, ale není nutný. Přestože nepoužijete ani kousek masa, jistě uznáte, že polévka chutná skoro jako zabijačková…

Škubánky: Z krupek, tedy jak správně tušíte, z útvarů menších než kroupy, si můžete udělat rychlé škubánky. Dejme tomu, že nějaké předchozí jídlo jste dělali z krupek naslano. Třeba houbového kubu. (To znáte – krupky se zapečou s houbami a s česnekem.) Jistě jste byli prozíraví a krupek jste namočili a uvařili víc. Šetří to čas a včerejší surovinu by v dnešním jídle nikdo nehledal. Vytáhnete hrnec s krupkami, lžící z nich vykrájíte úhledné škubánky, ty opatrně vložíte do rozpáleného ghí (nebo jiného tuku) a lehce opečete. Pak sypete mletým mákem. Protože jste použili tuk už při přípravě, nebudete to s maštěním přehánět. Suchý mák ale nejde dobře do krku, a tak místo másla použijeme rostlinné «mléko».

Dezert č.1: Pokud jste stále ještě nespotřebovali navařené kroupy či krupky, zamaskujete je také v dezertu: Dáte je do mixéru, přidáte třeba ananasovou šťávu nebo vodu a trochu marmelády nebo banán. Rozmixujete. Ochutnáte, posoudíte chuť či hustotu, doředíte či zahustíte a dochutíte. Třeba sušeným pohankovým «mlékem».

Dezert č.2: kroupy, sušené obilné «mléko», karob, ječný slad. Nejde-li to mixovat, trochu zředíme. Pokud máte doma někoho, kdo tvrdí, že by kroupy do pusy nevzal, nechte si pro sebe, z čeho je ta dobrůtka, co mu tak chutná, a nechte ho přitom, že jí «moc dobrý pudink». Prvně jsem ho okusila u jogínky Libušky Šrajerové v Olomouci. Ta ho podávala s ovocem, třeba s ostružinami.

Už jste zhotovili celé menu, a stále ještě na dně kastrolu zbývají nějaké kroupy? Buďte rádi: levná majonéza se taky hodí. Pozor, není na dlouhé skladování. Do mixéru dáte hrnek krup, jeden usekaný stroužek česneku, vodu (přiměřeně, přiměřeně), sójovou omáčku. Ochutíte bylinkovou solí. Hubení mohou přidat trochu oleje. Z tohoto základu můžete udělat různé varianty přidáním kečupu nebo sušené bazalky nebo čerstvých alfalfa klíčků. To už je na vás a na vaší fantazii. Majonézou můžete přelít brambory či těstoviny a můžete ji s nějakým jídlem taky zapéci.

Obilná káva, čaj: No a proč bychom měli mít siestu pouze s kávou nebo čajem? Nechtělo by to udělat změnu? Vždyť «čaj» nebo «kávu» si můžeme udělat i z obilí. Kroupy nebo ječmen nebo žito či pšenici opražíme dosvětla – to bude na «čaj» – nebo dohněda (pozor, nepřehnat to!) – to bude na kafe. Asi tak tři lžíce na půldruhého litru. Deset minut povaříme.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

TOP produkty

Aktuality

Miso

29.5.2016

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Slovo miso znamená doslova „pramen chuti“. MI znamená „chuť“ nebo „koření“, SO znamená „pramen“.

Chalva

28.5.2016

Chalva je nejenom přínosným zdrojem vitamínů a dalších cenných živin, ale také se výborně hodí jako zdravé mlsání do diet. Chalva patří mezi delikatesy, obsahuje mnoho bílkovin, sacharidů i zdravých tuků, což u klasických sladkostí nebývá

Zelený čaj Japan Kukicha 100%

21.5.2016

Úžasný Kukicha čaj je jeden z léčivých japonských čajů. Podporuje obranyschopnost, odkyseluje organismus, detoxikuje tělo, prevence proti rakovině, prevence proti vzniku Diabetu, urychluje ubývání tukové hmoty, snižuje vysoký cholesterol, snižuje hladinu cukru v krvi, odvodňuje a má ještě mnoho jiných léčivých vlastností.

archiv