OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Histamin

Histamin patří mezi biogenní aminy. Vzniká působením bakterií (bakteriální dekarboxylací) z aminokyseliny histidinu. Histamin se vyskytuje přirozeně v lidské těle.

 

Vysoký obsah histaminu se vyskytuje ve fermentovaných potravinách rostlinného původu, např. v kysaném zelí (42–52 mg/kg), především pak ve šťávě z kysaného zelí (143–174 mg/l), což může způsobovat u některých citlivých jedinců zdravotní problémy. Oddělením zelí od nálevu se příjem biogenních aminů sníží. Určité množství histaminu bylo zjištěno také v pivu a vínu.

Biogenní aminy včetně histaminu jsou obsaženy také ve výrobcích živočišného původu: sýry, fermentované uzeniny. Nebezpečný může být obsah histaminu v některých rybách, kde se činností mikroorganismů může při skladování vytvořit toxické množství dříve, než se ryba projeví senzoricky jako závadná. Otravy (tzv. scombroid poisoning) byly popsány např. u tuňáka, ve kterém vzniká histamin hlavně činností mikroorganismu Achromobacter histamineum, zvláště v teplém ročním období. Maso tuňáka a některých dalších ryb obsahuje značné množství volného histidinu, ze kterého dekarboxylací histamin rychle vzniká. Toxická reakce se může objevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace. Ve vzorcích tuňáka japonského původu byly zjištěny vysoké koncentrace (až 1 g/kg i více), ale v evropských úlovcích nebyly takto vysoké koncentrace nikdy zjištěny.

 

U zdravého člověka existuje regulační mechanismus, který je schopný pomocí enzymů zvládnout toxické účinky histaminu. Větší množství histaminu a nebo jiných biogenních aminů (putrescinu, kadaverinu, spermidinu, sperminu, agmatinu aj.) může tento systém přetížit. Toxický účinek zesiluje i požití alkoholických nápojů. U osob citlivých na přítomnost histaminu v potravinách se mohou vyskytnout akutní dýchací obtíže, pokles krevního tlaku, zbrunátnění, kopřivka se svrběním, nevolnost, žaludeční křeče, průjem a bolesti hlavy.

 

Osobám s alergií na histamin se doporučuje:

* konzumovat jen čerstvé ryby; v případě zdravotních problémů se ryb a výrobků z ryb zříci,

* omezit, popř. vyloučit konzumaci tvrdých sýrů, fermentovaných uzenin, vína a piva, kysaného zelí, alkoholických nápojů a jiných potravin, kde se předpokládá výskyt histaminu.

(kvas)

Antihistaminika

Metabilismus histaminu

Histaminová intolerance je léčitelná hlavně vhodnou dietou

Pozor na histamin v rybím mase

TOP produkty

Aktuality

Miso

29.5.2016

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Slovo miso znamená doslova „pramen chuti“. MI znamená „chuť“ nebo „koření“, SO znamená „pramen“.

Chalva

28.5.2016

Chalva je nejenom přínosným zdrojem vitamínů a dalších cenných živin, ale také se výborně hodí jako zdravé mlsání do diet. Chalva patří mezi delikatesy, obsahuje mnoho bílkovin, sacharidů i zdravých tuků, což u klasických sladkostí nebývá

Zelený čaj Japan Kukicha 100%

21.5.2016

Úžasný Kukicha čaj je jeden z léčivých japonských čajů. Podporuje obranyschopnost, odkyseluje organismus, detoxikuje tělo, prevence proti rakovině, prevence proti vzniku Diabetu, urychluje ubývání tukové hmoty, snižuje vysoký cholesterol, snižuje hladinu cukru v krvi, odvodňuje a má ještě mnoho jiných léčivých vlastností.

archiv