OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » Encyklopedie » Garcinie kambodžská

Garcinie kambodžská (Garcinia cambogia)

07.04.2008

Garcinie - plody

Garcinia cambogia je keř rostoucí v jihovýchodní Asii. Také je známý jako Tamarind malabarský. V této oblasti světa se toto ovoce, které bychom mohli přirovnat k malé tykvičce, pro své vlastnosti a prospěšné účinky na zdraví používá na vaření. Garcinia Cambogia se po mnohá staletí běžně vyskytuje také v Indii, kde se jako ovoce či koření používá v tradiční ájurvédské medicíně. V tradiční medicíně se používá odvar plodové kůry při revmatismu a střevních potížích jako jsou helmintózy a dysenterie.

Výzkumy ukazují, že má významné pozitivní účinky v řadě oblastí. Garcinie se používá po staletí v jižní Asii jako ovoce, koření a k navození pocitu sytosti. Její plody se dají využít jako potenciální dietetikum, doplněk redukční kůry a kontroly chuti k jídlu. Tyto plody dorůstají do velikosti malého jablka s průměrem přibližně sedm centimetrů a kožovitou kůrou silnou devět milimetrů. Dřeň Garcinie cambogia je sladkokyselá a obsahuje významné množství vápníku a vitamínu C.

 

Extrakt ze slupek garcinie obsahuje velké množství kyseliny hydroxycitronové (HCA). HCA přiznivě ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů ve Vašem těle a navodí pocit sytosti již po malé porci jídla (má pozitivní vliv na přeměnu sacharidů ze stravy na zásobní glykogen a glukózu, jejichž zvýšená koncentrace vyvolává v mozku pocit nasycení). Některé zdroje uvádějí, že kyselina hydroxycitrónová brání syntéze tuků z glukózy, z níž místo něj tvoří svalový nebo jaterní glykogen. Jiné studie uvádí, že brání ukládání tuků do tukových buněk a snižuje ukládání tuků v játrech. Tvorba tuku se zpomalí do té míry, že tělo začne využívat tuky jako zdroj energie. Zároveň sníží chuť k jídlu. Mozek pak omezuje pocit hladu, protože se domnívá, že organismus má energie dostatek. Jde o to, že HCA inhibuje proces lipogeneze, snižuje produkci cholesterolu a mastných kyselin (zasahuje do syntézy mastných kyselin), zvyšuje produkci glykogenu v játrech, tlumí chuť k jídlu, zvyšuje produkci tělesného tepla aktivací procesu termogeneze. HCA tedy svým působením zpomaluje novotvorbu tělesného tuku a cholesterolu.

 

Její plody se dají využít jako potenciální dietetikum, doplněk redukční kůry a kontroly chuti k jídlu. Garcinie neovlivňuje centrální nervový systém a nemá proto výrazné nežádoucí účinky. Pravidelná konzumace přípravků s obsahem garcinie může hrát pozitivní roli při boji s nadváhou.


Autor:  PharmDr.Tomáš Arndt

TOP produkty

Aktuality

Miso

29.5.2016

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Slovo miso znamená doslova „pramen chuti“. MI znamená „chuť“ nebo „koření“, SO znamená „pramen“.

Chalva

28.5.2016

Chalva je nejenom přínosným zdrojem vitamínů a dalších cenných živin, ale také se výborně hodí jako zdravé mlsání do diet. Chalva patří mezi delikatesy, obsahuje mnoho bílkovin, sacharidů i zdravých tuků, což u klasických sladkostí nebývá

Zelený čaj Japan Kukicha 100%

21.5.2016

Úžasný Kukicha čaj je jeden z léčivých japonských čajů. Podporuje obranyschopnost, odkyseluje organismus, detoxikuje tělo, prevence proti rakovině, prevence proti vzniku Diabetu, urychluje ubývání tukové hmoty, snižuje vysoký cholesterol, snižuje hladinu cukru v krvi, odvodňuje a má ještě mnoho jiných léčivých vlastností.

archiv