OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » Encyklopedie » Cukrovka (Diabetes mellitus)

Cukrovka (Diabetes mellitus)

Chronická porucha metabolismu sacharidů, zvaná cukrovka (dříve také úplavice cukrová), se dělí na dva typy: diabetes I. typu a diabetes II. typu. Vznikají nedostatkem inzulinu v krvi, který produkuje slinivka břišní. První typ způsobuje vlastní imunitní systém postiženého, který útočí proti buňkám slinivky břišní. Druhý typ způsobuje snížená citlivost tkání těla pacienta k inzulinu.

Snížené hodnoty inzulinu v těle vedou k ukládání cukru v krvi a těžkým poruchám důležitých orgánů – kardiovaskulárním chorobám s následkem infarktu myokardu, očním chorobám s rizikem oslepnutí a poruchami prokrvení končetin, které mohou vést až k jejich amputaci. Inzulin je důležitý pro štěpení cukru v krvi a uvolňování energie. Bez něj se člověk cítí unavený a malátný.

Oba typy cukrovky se léčí pravidelným podáváním inzulinu, většinou ve formě vakcín injekční stříkačkou. Celosvětově je nejvíce rozšířený diabetes II. typu, představuje až 90 % procent případů onemocnění cukrovkou.

TOP produkty

Aktuality

Miso

29.5.2016

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Slovo miso znamená doslova „pramen chuti“. MI znamená „chuť“ nebo „koření“, SO znamená „pramen“.

Chalva

28.5.2016

Chalva je nejenom přínosným zdrojem vitamínů a dalších cenných živin, ale také se výborně hodí jako zdravé mlsání do diet. Chalva patří mezi delikatesy, obsahuje mnoho bílkovin, sacharidů i zdravých tuků, což u klasických sladkostí nebývá

Zelený čaj Japan Kukicha 100%

21.5.2016

Úžasný Kukicha čaj je jeden z léčivých japonských čajů. Podporuje obranyschopnost, odkyseluje organismus, detoxikuje tělo, prevence proti rakovině, prevence proti vzniku Diabetu, urychluje ubývání tukové hmoty, snižuje vysoký cholesterol, snižuje hladinu cukru v krvi, odvodňuje a má ještě mnoho jiných léčivých vlastností.

archiv