OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » Encyklopedie » Bioflavonoidy

Bioflavonoidy

Bioflavonoidy jsou látky rostlinného původu, které najdeme prakticky ve všech rostlinných buňkách. Flavonoidy jsou sloučeniny odvozené od polyfenolů, resp. heterocyklu flavonu. V současné době je známo těchto látek přes 20 000. Tyto látky nejsou pro naše tělo nepostradatelné, nemůžeme je tedy označit jako klasické vitamíny. Pro nás jsou spíše přírodním lékem.

Lze se bez nich obejít, při pravidelném užívání však dokáží pomoci při mnoha nemocech, a to jak v léčbě, tak při prevenci. K nejznámějším patří rutin, kvercetin, citrin a hesperidin, hesperin, eriodictyol, quercetin, quercertrin a další. V přírodě mají funkci barviv a dodávají ovoci a zelenině charakteristické zabarvení. Některými autory jsou bioflavonoidy zařazovány do skupiny tzv. vitamínů P. Tato terminologie vychází z jejich hlavního účinku, kterým je velice pozitivní ovlivnění tzv. permeability, tj. propustnosti a pružnosti krevních kapilár. Tato vlastnost vychází z aktivace tvorby látky bílkovinné povahy - pružného kolagenu. Co se týče výskytu v přírodě, jsou přirozeně přítomné ve slupkách citrusových plodů, ale také v dalších druzích ovoce, plodech šípku a zelenině. Oblíbeným zdrojem flavonoidů je rovněž červené víno. Ani zapřísáhlí abstinenti nejsou v tomto ohledu nijak diskriminováni. Vhodnými zdroji jsou v podstatě všechny druhy ovoce a zeleniny. Nacházíme je hlavně v citrusovém ovoci, švestkách, višních, malinách, ostružinách, jahodách, ale také v šípcích, paprikách, mrkvi, zeleném salátu, rajčatech a dalších. Z obilovin je na bioflavonoidy bohatá pohanka. Obsahuje hlavně rutin.



V citrusovém ovoci je největší koncentrace bioflavonoidů v bílé dužině, která se nachází pod povrchovou slupkou (je to právě ta část, kterou s takovou pečlivostí odstraňujeme zrovna našim dětem ...). Využití a možné kombinace bioflavonoidů s našimi stávajícími produkty jsou velice pestré. Nezastupitelné místo mají při léčbě paradentózy společně s vitamínem C, kdy jsou velmi důležité jako ochrana vitaminu C a samostatně působí jako ochrana pružnosti cévní stěny a dále slouží jako antioxidanty. Bioflavonoidy se řadí k nejúčinnějším antioxidantům rostlinné říše a tudíž je využijeme k ochraně buněk před negativními účinky volných radikálů.

 


Jak již bylo zmíněno, v přírodě doprovází hlavně vitamín C. Zde působí v roli jakéhosi ochránce tohoto vitaminu. Chrání jej nejen před poškozením oxidačními procesy, ale zároveň výrazně zvyšují jeho vstřebatelnost a účinnost. Tyto dvě látky jsou výstižným příkladem tzv. synergického působení, kdy jejich společný účinek je mnohonásobně vyšší.



Z hlediska působení na mikroskopickou kapilární síť krevních vlásečnic působí pozitivně při léčbě jak klasických křečových žil, tak tzv. metličkových varixů, hemeroidů, krvácení z nosní sliznice, zvýšenému krvácení pod kůži a nepřiměřené tvorbě krevních podlitin, kterými jsou postiženy jsou zejména ženy. Prokázaný protivirový a protibakteriální účinek je společně s již uvedeným synergicky působícím vitamínem C jednou z důležitých zbraní našeho imunitního systému v boji proti infekcím. Nezanedbatelná jistě není ani schopnost vyvazovat v organismu těžké kovy a podporovat jejich vylučování ven z organismu. Kvercerin je vhodný pro diabetiky k ochraně cév a oční rohovky.

 

Mezi hlavní nepřátele bioflavonoidů patří - stejně jako je tomu u vitamínu C - teplo a světlo, var, voda, kyslík a kouření. Z léků Acylpyrin, některé léky na spaní a antikoncepční tablety. Flavonoidy jsou metabolizovány v játrech, vylučují se močí (jejich metabolity lze prokázat cca za 48 hodin po podání), částečně i žlučí a malé množství vypařováním. Vstřebávají se velmi rychle, hlavně v tenkém střevě, již za hodinu je možno je prokázat ve slinách. Vylučování metabolitů po podání ústy lze v moči pozorovat za cca 48 hodin. Důležitá je i střevní flora - ze střevního traktu býložravců byla izolována řada mikrobů, které štěpí např. bioflavonoid rutin. Při předávkování vitamínem P můžete pociťovat nevolnost, bolesti žaludku, může se objevit zvracení a průjem. Extrémní dávky mohou působit toxicky na naše ledviny. Neužívejte flavonoidy, pokud u vás byla prokázána přecitlivělost na tyto látky. Užívání vitamínu P by se žena měla vyhnout také tehdy, je-li těhotná nebo pokud právě kojí. Užívání flavonoidů Vám často také doporučí lékař. Nejčastějším důvodem jsou křečové žíly, zvláště jsou-li spojeny s častějšími otoky a záněty.


Autor:  PharmDr.Tomáš Arndt

TOP produkty

Aktuality

Miso

29.5.2016

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Slovo miso znamená doslova „pramen chuti“. MI znamená „chuť“ nebo „koření“, SO znamená „pramen“.

Chalva

28.5.2016

Chalva je nejenom přínosným zdrojem vitamínů a dalších cenných živin, ale také se výborně hodí jako zdravé mlsání do diet. Chalva patří mezi delikatesy, obsahuje mnoho bílkovin, sacharidů i zdravých tuků, což u klasických sladkostí nebývá

Zelený čaj Japan Kukicha 100%

21.5.2016

Úžasný Kukicha čaj je jeden z léčivých japonských čajů. Podporuje obranyschopnost, odkyseluje organismus, detoxikuje tělo, prevence proti rakovině, prevence proti vzniku Diabetu, urychluje ubývání tukové hmoty, snižuje vysoký cholesterol, snižuje hladinu cukru v krvi, odvodňuje a má ještě mnoho jiných léčivých vlastností.

archiv